Yabancı Dil Hazırlık Hakkında
Dil hazırlık eğitimi
MADDE 13- (1) Koordinatörlük tarafından belirlenen şartları yerine getiren öğrencilerin, durumlarına göre kayıtları alınarak eğitim diliyle ilgili hazırlık birimlerine yönlendirilir.
Buna göre;
a) Eğitim dili %100 oranında Türkçe dışındaki bir dil olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler, söz konusu programa başlayabilmek için YÖK/ÖSYM tarafından kabul gören uluslararası bir sınavdan ya da Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yeterlik sınavından ilgili programın eğitim dilinden olmak koşulu ile en az 80 puan; eğitim dili %30 oranında Türkçe dışındaki bir dil olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler, ilgili programa başlayabilmek için YÖK/ÖSYM tarafından kabul gören uluslararası bir sınavdan ya da Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yeterlik sınavından ilgili programın eğitim dilinden olmak koşulu ile en az 60 puan aldıklarını belgelemek zorundadır. Başarılı olamayan öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulunda bir yıl ilgili programın dil hazırlık eğitimine alınır. Yabancı dil puanının geçerlilik süresi, alınış (açıklanma) tarihinden itibaren 5 yıldır.
b) Eğitim dili %30 oranında Türkçe dışındaki bir dil olan programlara ve eğitim dili Türkçe olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler için Türkçe hazırlık sınıfı zorunludur. Bu programa kayıt yaptıran öğrenciler, Türkçe dil seviyelerinin Avrupa Birliği Dil Portfolyosu (Avrupa Dil Pasaportu) kriterlerine göre C1 seviyesinden başarılı olmak zorundadır. İlgili seviyelerden başarılı olan öğrenciler kaydoldukları programlarında eğitim öğretime başlayabilirler.
c) Türkçe hazırlık sınıfından belgeyle muaf olmak isteyen öğrenci adaylarının ibraz edeceği Yunus Emre Enstitüsü veya T.C. devlet üniversitelerinden alınan Türkçe dil kursu sertifika belgeleri,Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerde 4 yıl boyunca öğrenim görüp başarıyla tamamlayanların aldıkları transkript belgeleri ve Türkiye’de eğitim veren devlet üniversitelerinin Türkçe ön lisans, lisans, yüksek lisans programlarında ya da yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının Türkoloji bölümlerinde örgün eğitim görüp diploma almaya hak kazananların transkript belgeleri ile Yunus Emre Enstitüsünün son 2 (iki) yıl içerisinde yaptığı Türkçe Yeterlik Sınavlarında (100 üzerinden en az 60 puan, C1 seviyesi) başarı/yeterlik belgeleri geçerlidir. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan uluslararası öğrenci adayları ilgili belgeler ile BAİBÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezine (TÖMER) başvuru yapar. İlgili başvurular TÖMER tarafından incelenir. TÖMER’in verdiği karar sonucu Türkçe hazırlık sınıfından muaf olan öğrencilerin bilgileri Koordinatörlüğe bildirilir.
ç) Yunus Emre Enstitüsü veya devlet üniversitelerinden alınan sertifika belgelerinin üniversiteye kayıt tarihi itibariyle son 2 (iki) yıl içerisinde alınmış olması gerekir.
d) İki yıl içerisinde Türkçe hazırlık eğitimini tamamlayamayan öğrencilerin üniversite ile ilişikleri kesilir.
e) Türkçe yeterlik seviyeleri, TÖMER tarafından yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı sonucuna göre belirlenir. Bu sınavda TÖMER tarafından belirlenen ve Tablo 2’de gösterilen puan çizelgesi esas alınacaktır.
f) Uluslararası öğrenci adaylarının başvuru, değerlendirme, kabul ve kayıt aşamalarında Türkçe Yeterlik Belgesi sahibi olmaları zorunluluğu aranmaz. Öğrencilik hakkını kazanan adayın yasal süreler içerisinde bu yeterliliği sağlaması esastır.
g) Kayıtlandığı programın dil koşulunu sağlamayan uluslararası öğrencilerin, dil koşulunu sağlayıncaya kadar tüm işlemleri Koordinatörlük tarafından yürütülür.
Tablo 2:
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAİBÜ TÖMER) Dil Düzeyleri Denklik Çizelgesi için aşağıdaki resmin üzerine tıklayınız.