Değerlendirme

Başvuruların değerlendirilmesi

MADDE 8- (1) Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına başvuran uluslararası öğrenci adaylarının başvuru, ön inceleme, kabul, sınav, değerlendirme, seçim, sonuçlandırma ve ilan süreçlerini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı koordinesinde Koordinatörlükçe yürütülür. Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden fakültelere başvuran öğrenci adaylarının değerlendirme süreçlerini ilgili Bölüm Başkanlıkları, Enstitüye bağlı ana bilim dallarına başvuran öğrenci adaylarının değerlendirme süreçlerini ilgili Anabilim Dalı Başkanlıkları yürütür, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü koordine eder.
(2) Yapılacak olan sınavların veya diploma esaslı online başvuruların neticesinde ön inceleme sonucunda başvuru koşullarını taşımadığı tespit edilen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
(3) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarından tercih yapanlar BAİBÜ Uluslararası Öğrenci Alımına İlişkin Puan Cetveli’nde gösterilen puan aralıklarına göre uyruk kontenjanı dikkate alınarak tercih ettikleri ilgili programlardan uygun olana yerleştirilir.
(4) Lisansüstü programlara başvuran öğrenci adaylarından ilgili ana bilim dalının mülakat veya bilim sınavı istemesi durumunda ön inceleme süreci olumlu sonuçlanan öğrenci adaylarına Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından Ön Kabul Mektubu verilir. Ön Kabul Mektubu verilen öğrenci adaylarının mülakat ve bilim sınavı süreçlerinin olumlu tamamlanması durumunda kayıtları yapılır.
(5) Türkiye Cumhuriyeti tarafından ya da kendi devletlerince burslu olduğunu belgeleyerek veya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin taraf olduğu ikili anlaşmalara dayalı olarak lisansüstü öğrenci olmak için başvuran adaylar, kontenjan dışından lisansüstü programlara şartlı öğrenci olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün adaylar için belirleyeceği kontenjan dâhilinde kabul edilirler. İlgili programın gerektirdiği dil yeterliliği bulunmayan öğrencilere Dil Hazırlık Eğitimini tamamlamaları ve programın gerektirdiği şartları sağlamaları amacıyla bir yıl süre verilir. Dil Hazırlık Eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenci adaylarından programın gerektirdiği yeterlikleri sağlayan öğrencilerin kesin kayıtları EYK kararı ile yapılır. İlgili programın başvuru şartlarını sağlayamayan öğrencilerin talep etmeleri halinde EYK kararı ile yeterliliğini sağladığı bir başka ana bilim dalının programına kesin kayıtları yapılır veya kayıtları silinir.
(6) Diploma puan türleri farklı olan öğrencilerin puanları yüzlük (100) sisteme dönüştürülerek değerlendirmeye alınır. Not dönüşümünde Yükseköğretim Kurulunun web sayfasında ilan edilen not dönüşüm tabloları kullanılır.
(7) Ön Lisans ve Lisans programlarına uluslararası öğrenci yerleştirmelerinde Tablo 1’de gösterilen puan ve şartlar esas alınır.
 
Tablo 1 için tıklayınız.
Tablo 2 için tıklayınız.